BREWbootcamp Crash course bier brouwen
Vele brouwers starten thuis met eenvoudige keukenmiddelen of met een kant-en-klaar brouwpakket. Voor hen zijn er tal van goede, betaalbare kits op de markt.
Vele brouwers starten thuis met eenvoudige keukenmiddelen of met een kant-en-klaar brouwpakket. Voor hen zijn er tal van goede, betaalbare kits op de markt.
Het opkweken van de gist en hiermee brouwen geeft het brouwen een iets andere dimensie. Is het een must? Nee, dat niet. Is het leuk? Jazeker en dan vooral als het lukt.
@brewer world
In een eerdere blog hadden we het al over 5 tendenzen die de Amerikaanse brouwbusiness sinds de pre-pandemische 2019-settings ondergaat. Productvariatie & shift in verpakking zijn 2 trends die al duidelijk naar onze contreien overgewaaid zijn.
Met onze BREWpractice nemen we je verder dan grote potten, gasbranders en roerstokken in garage, tuin of keuken. Als hobbybrouwer (en bierfirma) kun je immers heel wat ervaring opdoen op de werkplek van een microbrouwerij. De basistechnieken die in een huisbrouwerij gelden, worden ook op schaal van een microbrouwerij toegepast. In een commerciële brouwerij is het alleen nog wat échter! BREWpractice is ook ideaal als praktische opfrissing van een reguliere brouwopleiding of voor de microbrouwer die gewoon graag eens samen met collega’s ervaringen uitwisselt.
De opmars van specialleskes – nog groter dan voorheen - is niet meer te stuiten! Artisanale microbrouwerijtjes staan een stuk minder aan de zijlijn van het speelveld van grote spelers in de bierwereld en zorgen voor de lokale inkleuring van de drankkaart. Kleinschalige muziekfestivalletjes, foodparing stalletjes, biertuinen, bierroutes… staan meer dan ooit op het programma van microbrouwerijen. Innovatie en flexibiliteit draaien op volle toeren! En dit is ook zo aan de overkant van de grote plas.
Veel onheil schuilt in het ongecontroleerd handelen van de brouwer zelf. Meneer Brouw draagt misschien geen handschoenen en raakt met blote hand de binnenkant van het mangat (deksel) aan. Of mevrouw Brewster neemt het niet al te nauw met het reinigen van de kuip na gebruik. Meneer Bir heeft dan weer de maling aan het desinfecteren van de slangen… Vuile containers, kranen, leidingen, vaatjes, bardoeken en afvoeren kunnen allemaal bacteriële besmettingsbronnen zijn. Infectie door dergelijke slechte hygiëne is dan ook één van de belangrijkste problemen voor brouwers met onvoldoende basiskennis. Leer de potentiële vijanden kennen!
De voorbije jaren is de economie van ambachtelijke bieren immens veranderd. Vooral de laatste jaren schoten de microbrouwerijen in een razend tempo als paddenstoelen uit de grond, in België en ver daarbuiten. Zelfs tijdens het bizarre jaar 2020, waarin horecazaken sloten, evenementen afgelast, export sterk reduceerde en grondstoffen duurder werden, staat de teller in ons bierlandje op 379, waarvan toch nog 60 nieuwelingen de uitdaging trotseerden om hun passie te commercialiseren (21 sloten helaas hun deur; aldus het jaarrapport 2020 van Belgische Brouwers vgs studie Graydon).
Met de financiële tussenkomst van Alimento kunnen brouwerijen opleidingen verzorgen voor hun personeel. BREWed kreeg op deze manier al operatoren van Duvel, Haacht, Omer Van der Ghinste & Sint-Bernardus over de vloer. De opleiding is over 2 dagen gespreid met een dag theorie en een dag praktijk. Prijs is afhankelijk van paritair comité en grootte van de brouwerij en of je al dan lid bent van deze overkoepelende organisatie.
als mensen je bier niet willen kopen
Stel je voor dat je met een bierhandelaar, cafébaas, of een sales manager van een warenhuisketen voor 1 minuut samen in de lift staat en je wil je ei kwijt over je recent gebrouwen bier. Een goed samenhangend en volledig verhaal (pitch) is hier noodzakelijk wil je je gesprekspartner nieuwsgierig maken naar wie je bent en wat je te bieden hebt. Het lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het toch ook weer niet. Pitchen is een kunst waar heel sterk nagedacht werd over het formuleren van de juiste boodschap.
Na de donkere winter komt hop al snel de grond uit. De fameuze hopscheuten piepen door de begroeide ondergrond. De koks onder jullie zullen al naar deze periode uitkijken! En dan groeit deze plant met een niet te evenaren kracht.
Een microbrouwerij opstarten en op lange termijn gezond en efficiënt runnen, is veel meer dan met passie een smakelijk biertje brouwen. Het vraagt dat tikkeltje meer kennis en inzicht waar velen onder ons net zo weinig mogelijk tijd willen aan verliezen....
“Janne en Michiel begonnen enkele jaren geleden als hobby met het maken van bier, dromend van hun eigen brouwerij met proeflokaal. Twee jaar geleden kochten ze een eigen maischketel, filterkuip, kookketel en wirlpool, plus een batterij vergistingstanks. Maar eind vorig jaar liepen deze bezielde brouwers al tegen de limieten van hun productiecapaciteit aan.”
Pompen zijn een essentieel onderdeel van de bierproductie om de bewegingen van vloeistoffen tijdens het hele proces te beheersen. Er zijn diverse toepassingen waaronder
Als starter of hobbybrouwer leer je bij BREWed brouwen op de (commerciële) werkplek van een niet-geautomatiseerde microbrouwerij. BREWtaste is dé workshop als het gaat om ‘PROEVEN’ – bier leren kennen vanaf het moment dat de mout geschroten wordt tot het eindpunt van deskundig degusteren.
Volg de gids (in discussie onder event) en je ontdekt in 4 etappes wat je van de workshop in Bram's Brewery kan verwachten!
Vanaf volgende week gaan we van start met onze reeks "Leer bier brouwen in een professionele brouwerij" voor startende bierliefhebbers en hobbybrouwers.
BREWed werkt samen met ambachtelijke bierbrouwers die hun faciliteiten ter beschikking stellen voor een kwaliteitsvolle brouwervaring.
Het is een COLAB met passionele ambachtelijke (commerciële) bierbrouwers, die hun faciliteiten ter beschikking stellen voor een kwaliteitsvolle brouwopleiding en randorganisaties die ervoor zorgen dat een activiteit van BREWed een leerrijke belevenis wordt. BREWed is de place-to-be voor bierliefhebber, hobby & ambachtelijk bierbrouwer en bierliefhebber, waar vorm wordt gegeven aan een (semi)- professionele ambitie en waar FUN en PASSIE blijven primeren.