NIEUW: (off)flavour sensory tasting workshops

Verplichte Administratie van de brouwerij

De techniek van het bierbrouwen zélf is slechts een klein onderdeel van wat er op het pad van een gepassioneerde commercieel brouwer & stoker komt. Iets waar hij meestal weinig plezier aan beleeft - en niet aan te ontsnappen valt - is de administratie. Naast de facturatie en boekhouding is er de ACCIJNSberekening en -registratie, lotnummertracering voor de VOEDSELVEILIGHEID en kwaliteitsdoeleinden, voorraadbeheer, ... oersaaie wettelijke voorschriften & regeltjes. 

Lees meer »

Mijn brouwerij fitter dan ooit.

Een microbrouwerij opstarten en op lange termijn gezond en efficiënt runnen, is veel meer dan met passie een smakelijk biertje brouwen. Daar hoeven we na de laatste 2 woelige jaren en de huidige inflatie & energiecrisis geen tekening bij te maken. Als bekwaam manager kan het ook voor jou - tijdens dit mogelijke kantelmoment voor KMO- brouwerijen - bijzonder nuttig zijn om je gedachten te richten op de financiële fundamenten van je microbrouwerij. 

Lees meer »

Hop is hot - dry hopping hotter

Naarmate de zomer vooruit raast, kijkt de brouwer reikhalzend uit naar het nieuwe goud voor zijn bier. Hoptelers en -leveranciers blijven innoveren en leveren nieuwe rassen, nieuwe technologieën & nieuwe hop uit landen die voorheen ongezien waren. De grootste producenten steken er met kop en schouders uit: de Verenigde Staten (vooral uit de streek van de Yakima River) en Duitsland (vooral in het Zuiderse Hallertau), enook in Engeland, Tsjechië en Frankrijk lopen er kweekprogramma's. Maar ook België draagt een miniem steentje toe. Wat zal de oogst ons brengen na deze lange, droge zomer?

Lees meer »

Bier op blik ingeblikt

In een eerdere blog hadden we het al over 5 tendenzen die de Amerikaanse brouwbusiness sinds de pre-pandemische 2019-settings ondergaat. Productvariatie & shift in verpakking zijn 2 trends die al duidelijk naar onze contreien overgewaaid zijn. 

Lees meer »

Infectie en desinfectie in de brouwerij

Veel onheil schuilt in het ongecontroleerd handelen van de brouwer zelf. Meneer Brouw draagt misschien geen handschoenen en raakt met blote hand de binnenkant van het mangat (deksel) aan. Of mevrouw Brewster neemt het niet al te nauw met het reinigen van de kuip na gebruik. Meneer Bir heeft dan weer de maling aan het desinfecteren van de slangen… Vuile containers, kranen, leidingen, vaatjes, bardoeken en afvoeren kunnen allemaal bacteriële besmettingsbronnen zijn. Infectie door dergelijke slechte hygiëne is dan ook één van de belangrijkste problemen voor brouwers met onvoldoende basiskennis. Leer de potentiële vijanden kennen!

Lees meer »

BREWpractice Ervaring opdoen in microbrouwerij

Met onze BREWpractice nemen we je verder dan grote potten, gasbranders en roerstokken in garage, tuin of keuken. Als hobbybrouwer (en bierfirma) kun je immers heel wat ervaring opdoen op de werkplek van een microbrouwerij. De basistechnieken die in een huisbrouwerij gelden, worden ook op schaal van een microbrouwerij toegepast. In een commerciële brouwerij is het alleen nog wat échter! BREWpractice is ook ideaal als praktische opfrissing van een reguliere brouwopleiding of voor de microbrouwer die gewoon graag eens samen met collega’s ervaringen uitwisselt.

Lees meer »

Aangespoelde trends nu ook op volle toeren in België

De opmars van specialleskes – nog groter dan voorheen - is niet meer te stuiten! Artisanale microbrouwerijtjes staan een stuk minder aan de zijlijn van het speelveld van grote spelers in de bierwereld en zorgen voor de lokale inkleuring van de drankkaart. Kleinschalige muziekfestivalletjes, foodparing stalletjes, biertuinen, bierroutes… staan meer dan ooit op het programma van microbrouwerijen. Innovatie en flexibiliteit draaien op volle toeren! En dit is ook zo aan de overkant van de grote plas.

Lees meer »

Meet & beat the bugs

Veel onheil schuilt in het ongecontroleerd handelen van de brouwer zelf. Meneer Brouw draagt misschien geen handschoenen en raakt met blote hand de binnenkant van het mangat (deksel) aan. Of mevrouw Brewster neemt het niet al te nauw met het reinigen van de kuip na gebruik. Meneer Bir heeft dan weer de maling aan het desinfecteren van de slangen… Vuile containers, kranen, leidingen, vaatjes, bardoeken en afvoeren kunnen allemaal bacteriële besmettingsbronnen zijn. Infectie door dergelijke slechte hygiëne is dan ook één van de belangrijkste problemen voor brouwers met onvoldoende basiskennis. Leer de potentiële vijanden kennen!

Lees meer »

Ambachtelijk bier brouwen anno 2021, een passie!

De voorbije jaren is de economie van ambachtelijke bieren immens veranderd. Vooral de laatste jaren schoten de microbrouwerijen in een razend tempo als paddenstoelen uit de grond, in België en ver daarbuiten. Zelfs tijdens het bizarre jaar 2020, waarin horecazaken sloten, evenementen afgelast, export sterk reduceerde en grondstoffen duurder werden, staat de teller in ons bierlandje op 379, waarvan toch nog 60 nieuwelingen de uitdaging trotseerden om hun passie te commercialiseren (21 sloten helaas hun deur; aldus het jaarrapport 2020 van Belgische Brouwers vgs studie Graydon).

Lees meer »

Professionele vorming voor personeel van brouwerijen

Met de financiële tussenkomst van Alimento kunnen brouwerijen opleidingen verzorgen voor hun personeel. BREWed kreeg op deze manier al operatoren van Duvel, Haacht, Omer Van der Ghinste & Sint-Bernardus over de vloer. De opleiding is over 2 dagen gespreid met een dag theorie en een dag praktijk. Prijs is afhankelijk van paritair comité en grootte van de brouwerij en of je al dan lid bent van deze overkoepelende organisatie.

Lees meer »

Met je bierhandelaar & cafébaas in de lift

Stel je voor dat je met een bierhandelaar, cafébaas, of een sales manager van een warenhuisketen voor 1 minuut samen in de lift staat en je wil je ei kwijt over je recent gebrouwen bier. Een goed samenhangend en volledig verhaal (pitch) is hier noodzakelijk wil je je gesprekspartner nieuwsgierig maken naar wie je bent en wat je te bieden hebt. Het lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het toch ook weer niet. Pitchen is een kunst waar heel sterk nagedacht werd over het formuleren van de juiste boodschap. 

Lees meer »

De ideale layout van je brouwinstallatie

“Janne en Michiel begonnen enkele jaren geleden als hobby met het maken van bier, dromend van hun eigen brouwerij met proeflokaal. Twee jaar geleden kochten ze een eigen maischketel, filterkuip, kookketel en wirlpool, plus een batterij vergistingstanks. Maar eind vorig jaar liepen deze bezielde brouwers al tegen de limieten van hun productiecapaciteit aan.”

Lees meer »

Optimize your flow

Pompen zijn een essentieel onderdeel van de bierproductie om de bewegingen van vloeistoffen tijdens het hele proces te beheersen. Er zijn diverse toepassingen waaronder

Lees meer »

BREWtaste We brouwen & proeven in één klap

Als starter of hobbybrouwer leer je bij BREWed brouwen op de (commerciële) werkplek van een niet-geautomatiseerde microbrouwerij. BREWtaste is dé workshop als het gaat om ‘PROEVEN’ – bier leren kennen vanaf het moment dat de mout geschroten wordt tot het eindpunt van deskundig degusteren.

Lees meer »