Gisten kweken kun je toch zelf?

Het is waarschijnlijk iets dat elke (hobby)brouwer wel een keer wil proberen: zélf een gist opkweken van een commerciële brouwerij of zelfs een wilde giststam. Bijvoorbeeld de gist van Westmalle of La Chouffe. 

Enten van gist tijdens de bootcamp van BREWed

Het opkweken van de gist en hiermee brouwen geeft het brouwen een iets andere dimensie. Is het een must? Nee, dat niet. Is het leuk? Jazeker en dan vooral als het lukt.

Het belangrijkste is dat je hygiënisch werkt: handschoenen, isopropylalcohol en alles vlammen bij het hanteren van gist zijn hier van groots belang.

Het materiaal dat je hiervoor nodig hebt is beperkt tot glaswerk, petriplaten, entnaalden, medium, agar, autoclaaf en bunsenbrander.

Het proberen waard

Een low-cost labo inrichten voor eigen gistkweek

Alle begin is moeilijk en daarom willen we jullie op gang zetten. Tijdens onze BOOTCAMP krijg je theoretische basiskennis over de microbiologie in de brouwerij: Wat is gist? Hoe worden gisten geclassificeerd? Wat zijn de essentiële eigenschappen van brouwgisten? Hoe groeien ze? Dat zijn enkele van de vragen die in deze bootcamp zullen worden beantwoord.

Verder laten we de deelnemer ervaren hoe voelt om ZELF te KWEKEN en te TELLEN met een microscoop. Er wordt getoond hoe je de vitaliteit van je gisten kunt waarnemen. Het labo is basic (en voldoet helemaal niet aan de aseptische voorwaarden voor een gedegen microbiologische hantering), maar alle nodige labomaterialen zijn voorhanden om een eerste stap te zetten in de goede richting.

Daarna kun je indien gewenst, zelf aan de slag of laat je je wort en bier met essentiële moderne instrumenten analyseren in een daarvoor uitgerust labo.

Gist kweken doe je zélf tijdens de bootcamp van BREWed

Wie weet wordt je de nieuwe “gist”nerd van de microbrouwerijwereld en kan je je ‘goedje’ met andere avontuurlijk ingestelde brouwers ruilen. Lukt het allemaal niet zo goed? Geen nood! Een goed brood met je eigen gist bakken kan ook wel geapprecieerd worden!


De theorie en praktijk rond gisten maakt deel uit van onze BREWbootcamp. Dit is een meerdaagse activiteit waarin het brouwen in een notendop wordt belicht.