BREWtaste We brouwen & proeven in één klap

Als starter of hobbybrouwer leer je bij BREWed brouwen op de (commerciële) werkplek van een niet-geautomatiseerde microbrouwerij. BREWtaste is dé workshop als het gaat om ‘PROEVEN’ – bier leren kennen vanaf het moment dat de mout geschroten wordt tot het eindpunt van deskundig degusteren.

Brouwer ... een beroep !

Een brouwopleiding hoort in de academische wereld tot een ingenieursopleiding. Het is een wetenschap waarin verschillende disciplines samen in één vat zitten: de biologie van gisten, de fysica van vloeistoffen & gassen, de chemie van alcohol, … met een industriële tint waar een manager ook thuishoort.  Maar een brouwer heeft nog heel wat meer in zijn mars!

Hij is loodgieter, poets(vrouw), sanitair expert, verkoper, … en bovenal een kok die zorgvuldig de opeenvolgende stappen van een recept met mout, water, hop & gist verrijkt met andere aroma’s en die omtovert tot een godendrank voor de vele bierliefhebbers die deze wereldbol bevolken.

Brouwen ... een noeste dagtaak !

Brouwen gaat over het wegen van de ingrediënten, het moutbeslag testen op pH en bitterheid berekenen tijdens het koken van de wort, zuurstofniveaus op peil houden voor fermentatie, contaminatie van vreemde micro-organismen voorkomen, … een dagvolle activiteit waar je nog wel eens moet sjouwen, waar je boven een hete kuip temperaturen gaat checken, …  trap of, trap af,… zwoegen en zweten hoort er dus ook bij!

In team brouwen maakt het werk wat lichter bij BREWed.

Bier..altijd anders…altijd beter!

Brouwen is absoluut een belevenis op zich! En brouwen in een huis- of microbrouwerij heeft zo nog een bijkomend voordeel. Het is de ideale proeftuin voor de ontwikkeling van nieuwe bierrecepten, -smaken & -stijlen. Zeg nu zelf, wat is er fascinerender dan zoeken, testen, experimenteren, keer en keer opnieuw, om de perfecte smaak te creëren in je eigen brouwerij? En hoe fantastisch is het niet trots te zijn op je eigen ideaal biertje?

Ontdek waarom het biertje dat je zelf gebrouwen hebt, smaakt zoals het smaakt.

In deze module wordt een bier uit het assortiment van de gastverlenende microbrouwer gebrouwen. Brouwmeester Peter – bierbrouwer & leermeester met jarenlange ervaring en tevens installateur van brouwerijen – neemt je mee op sleeptouw doorheen het volledige brouwproces. Het bier zit in zijn genen! Hij laat je proeven van het brouwvak en het laat je niet meer los. Lees meer over Peter.

Brouwen is dus ook bier deskundig beoordelen.

Er valt heel wat te ontdekken in het walhalla van speciaalbieren. Iedere Belg heeft zo zijn favoriete biertje van een frisse pils op een zomers terrasje tot een stevige trappist bij het haardvuur (geef mij maar een zacht tarwebiertje!). Maar hoe zit het nu met al die bierstijlen en al die smaken? Over smaken en kleuren valt niet te twisten, maar de brouwer – is het nu van amateur- of commercieel kaliber - die zijn eigen product kundig weet te omschrijven op smaak, geur, uitzicht & mondgevoel, zal het ook beter aan de potentiële klant weten te verkopen. Het hoeft niet altijd een doorgronde studie te worden: met enkele basisregels is men al een stap vooruit.

Peter boordeelt zijn Jan Van Eyck Tripel; hoe ziet de cling er uit? Welk kleur?  Helder?...
Het jargon van een zytholoog  vraagt veel bierkennis & ervaring. Een voorproevertje krijg je in de BREWtaste workshop van BREWed.

Tussen het het noeste teamwerk door dompelt een deskundig zytholoog (afkomstig van het Griekse woord 'zythos' = bier) je onder in een uitgebreid pallet van geuren, kleuren & smaken. Je proeft, beoordeelt uitzicht en onderscheidthoofdsmaak van afdronk in het bierassortiment van de microbrouwerij;  je bespreekt de verschillen qua ingrediënten & brouwproces… een voorsmaakje van de uitgebreide kennis en woordenschat van een opgeleid zytholoog… een eerste fond om eventueel verder uit te diepen.


Tijdens de bierproeverij vul je ook je eerste degustatiefiche in; je onderscheidt volgens gistingstype, kleur, schuim, geur, alcoholpercentage, en wie weet riskeer je je aan een eerste deskundige uitspraak over de typerende smaak…een leuke en praktische afwisseling samen met je teamgenoten. Gebruik onze degustatiefiche.


Voor wie?

De BREWtaste workshops zijn een aanrader voor bierliefhebbers met of zonder brouwambitie, maar ook voor professionelen uit de horecasector, die deze bier- & brouwkennis willen gebruiken bij de uitbating van hun horecazaak (of in dienstverband). De kennis die opgedaan wordt, is nuttig voor drankenhandelaars en bierconsulenten.

De workshops worden in kleine groepen aangeboden om de persoonlijke begeleiding te blijven garanderen. De deelnemers vormen het ad-hoc brouwteam van de dag en zijn dus gedurende het volledige proces samen bezig, ze zoeken samen naar oplossingen & verbeteringen. Tegen het eind van een BREWtaste workshop heb je vast en zeker nieuwe brouwvrienden. Laat je inspireren door onze sfeerbeelden.


Overtuigd?

Laat het ons weten!

Brouwen is ook bier deskundig beoordelen.  Leer dit bij BREWtaste.
Biiersommelier Sofie neemt je mee tijdens een degustatie van ambachtelijke bieren in een BREWtaste workshop.
Zytholoog Belinda vertelt met liefdBREWtaste workshops.