BREWbootcamp 3-daagse cursus bier brouwen

Allicht ben je een grote liefhebber van speciaalbieren. Misschien ben je als amateur de weg ingeslagen van thuisbrouwer of heb je een ambitieuze droom om een eigen (semi)professionele brouwerij te starten. Misschien wil je wel werken in een brouwerij, maar weet je gewoonweg niet of brouwen wel echt iets voor jou is.

Hoe begin je er aan?

Vele brouwers starten thuis met eenvoudige keukenmiddelen of met een kant-en-klaar brouwpakket. Voor hen zijn er tal van goede, betaalbare kits op de markt.

Als starter zul je hoogstwaarschijnlijk al wat amateurbrouwsels hebben gemaakt en vol trots aan je familie, vrienden en kennissen gepresenteerd hebben.

Maar ook al heb je al heel wat skills & ervaring opgedaan, je hebt ongetwijfeld ook al gebotst tegen een resem aan beperkingen - zeker als het gaat om het stabiel houden van een succesbiertje en nog meer als het gaat om de productie van grotere hoeveelheden als de vraag naar je biertje alle verwachtingen overstijgt.

@Peter Van de Caveye - Vaamse Brouwers

Met een goede gids worden thuisbrouwers ook echte brouwers. Neem deel aan de activiteiten van BREWed

Met een goede gids worden hobby-brouwers ook echte microbrouwers

Brouwen is leuk – maar brouwen is een vak! Elk stadium van het brouwproces vereist specifieke aandacht:

de kwaliteit en het correct afwegen van je mout, hop, gist & water, het exacte moment van maïschen & koken bij de juiste temperatuur, het overbrengen van wort tussen verschillende ketels & van ketel naar gistkuip, de zuiverheid van je leidingen, pompen & filters,…  Het correct opvolgen van elk detail is vitaal voor de kwaliteit van je bier!

Tijdens een BREWbootcamp leer je het allemaal en vooral ... doe je het in team zélf met de infrastructuur van de commerciële microbrouwerij!

Maar vooraleer je gaat brouwen …

gaan we eventjes on the route met een dagje theorie en labotechnieken zodat alle essentiële aspecten van het brouwen de revue kunnen passeren. Elke kritische factor in de wortproductie wordt in detail uitgelegd: 

  • de grondstoffen van bier en hun kwaliteitseisen
  • het productieproces
  • voedselveiligheid en kwaliteitscontrole
  • types bieren
voorbereidiende theorie door brouw(leer)meester Peter

Je leert analytische metingen doen zoals graviteit, alcoholpercentage, pH,.. Je berekent bitterheid en rendementen. Je leert gist kweken en de kwaliteit & hoeveelheid van je gist na te gaan. Maar vooral … je leert deze zaken te beoordelen zodat je op een juiste manier kan anticiperen tijdens het brouwproces.

Tijdens de bootcamp van BREWed leer je gist kweken en de kwaliteit & hoeveelheid van je gist na te gaan.

De microbrouwerij is de plek bij uitstek om te focussen op aspecten waar je nog niet bedreven in bent. Want waar kun je alle details van het brouwproces beter onder de knieën krijgen dan tijdens de dagelijkse operatie van een commerciële microbrouwerij? Ontdek de microbrouwerijen. 

Zijn we hiermee nu volleerde brouwers? Absoluut niet! De bedoeling is om tegen het einde van een bootcamp de belangrijkste handelingen van een brouwproces in de vingers te krijgen en je eerste inzichten in de brouwzaal te verwerven.

De workshops worden in kleine groepen aangeboden om de persoonlijke begeleiding te blijven garanderen. De deelnemers vormen het ad-hoc brouwteam van de dag en zijn dus gedurende het volledige proces samen bezig, ze zoeken samen naar oplossingen & verbeteringen. Tegen het eind van een BREWbootcamp heb je vast en zeker nieuwe brouwvrienden.

De deelnemers van BREWed vormen het ad-hoc brouwteam van de dag en zijn dus gedurende het volledige proces samen bezig

Brouwmeester Peter -bierbrouwer en leermeester met jarenlange ervaring en tevens installateur van brouwerijen– is uiteraard vertrouwd met de infrastructuur en de brouwers. Lees meer over Peter.


Een BREWbootcamp is de ideale investering om vertrouwd te raken met de basisbeginselen van het brouwproces in een entourage van een microbrouwerij. Deze kan later volgens eigen wens later nog aangevuld worden met een BREWpractice om nog meer ervaring op te doen.