SUCCESVOL & WINSTGEVEND BROUWEN IS JE DOEL

Dus maak zélf je microbrouwerij future-proof

Een basisopleiding heb je al lang achter de rug en je hebt al flink wat ervaring in het bierbrouwen. De passie voor bier is niet meer te stuiten en je wilt werk maken van een nieuwe professionele uitdaging. Maar een microbrouwerij op lange termijn gezond & efficiënt runnen vraagt toch nog een tikkeltje meer vakmanschap en ondernemerszin... dat waar je eigenlijk nog niet veel pak op hebt.

  Gemodereerd door Peter Croonenberghs

  BREWmasterclass ...

   

  • ... een AVONDACTIVITEIT in een LOKALE MICROBROUWERIJ, gevuld met een beetje theorie, veel praktijk en heel veel interactie.

   

  • ...telkens DIEPGAAND INZOOMEN OP DO'S & DON'TS bij de exploitatie van een microbrouwerij, zowel op OPERATIONEEL als op ZAKELIJK gebied. De onderwerpen worden gekozen uit de vragen die we krijgen uit het bierwereldje.

   

  • ... aangebracht door onze GASTSPREKERS - specialisten uit de BROUW-, BEDRIJFS- & COMMUNICATIEbranche die actief betrokken zijn bij de dagelijkse realiteit van microbrouwerijen. Zij lichten hun expertise toe via een inleidende infosessie en vertalen dit naar de praktijk.

   

  • ... NIEUWE DENKPISTES die meteen toepasbaar zijn op eigen terrein.

   

  • ...SAMEN IS LEUKER DAN ALLEEN. De deelnemers wisselen hun ervaringen & verhalen, fouten & problemen én hun (eventuele) oplossingen uit met de expert lesgever & collega-microbrouwers. Netwerking is hier de absolute meerwaarde.

  CONCRETE TIPS EN TRICKS OVER BIER & BROUWEN DIE JE ECHT HELPEN


  • Zelfsturend volgens eigen ritme & vermogen
  • Maximaal 25 personen
  • Vooral voor commerciële microbrouwers en bierfirma's;  gevorderde hobbybrouwers met ambitie zijn uiteraard ook welkom.
  • Deelnemers moeten minimaal 18 jaar zijn.
  • Een degustatie word je aangeboden.
  • Pen & papier of tablet zijn handig.
  • Thema's: bierbusiness - bierkwaliteit - brouwinstallatie

  THEMA BIERBUSINESS

  BIERBUSINESS benadert het runnen van een brouwerij vanuit het oogpunt van een gezonde bedrijfsvoering, inclusief de marketing & verkoop van bier en de principes van duurzaam ondernemen. De deelnemers worden uitgedaagd in een materie die vaak ver van hun oorspronkelijk passie – het bierbrouwen – af ligt. 

  Een aanrader voor wie op een luchtige manier vat wil krijgen op de grondbeginselen van een ‘brouw’bedrijf.

  ONDERWERPEN: economie van bier en brouwerijen – toegankelijke biermarketing voor niet-marketeers - salesnetwerk – praat mee met de boekhouder over de gezondheid van je brouwerij – balanslezen & cash flow – samenwerking in concurrentie – logistiek & regelgeving – plannen & budgetteren – lokale betrokkenheid en community – lessen uit COVID-19 – E-marketing – PR & events – werken met een distributeur – prijszetting -…

  THEMA BIERKWALITEIT

  BIERKWALITEIT legt de focus op de wetenschap (biologie, fysiologie, biochemie) & praktijk van de brouwingrediënten mout, hop, gist & water. Waar moet je op letten? Hoe ga je om met verschillen? De deelnemers zullen hier bovenop ontdekken dat een doordreven QA/QC procedure in een brouwerij niet te omzeilen valt. Een ‘pay attention’dus voor wie de duurzaamheid van een verbeterde smaakkwaliteit & stabiliteit van het bier nastreeft.

  Een ‘pay attention’ voor wie een verbeterde smaakkwaliteit & stabiliteit van haar/zijn bier nastreeft.

  ONDERWERPEN: eigenschappen & kwaliteit van brouwgrondstoffen - fundamenten van microbiologie & micro-organismen – gistgedrag – QA/QC - bacteriën & ongedierte in de brouwerij – hygiëne & voedselveiligheid– CIP doorheen het productieproces– leveranciers van brouwgrondstoffen aan het woord – afwerken van bier & verpakken - …

  THEMA BROUWINSTALLATIE

  BROUWINSTALLATIE verdiept zich in de anatomie van een commerciële microbrouwerij en de praktische overwegingen die een brouwer zal moeten maken om het intensieve werk tijdens het brouwen te vergemakkelijken. De onderwerpen vertrekken vanaf het prille begin van ontwerp, bouw & opstart. Maar er wordt ook veel aandacht besteed aan apparatuurkennis & probleemoplossende vaardigheden wanneer er iets mis loopt.

  Een ‘must know’ voor wie het brouwersbudget voor aankoop van degelijk materiaal grondig wil overwegen om de efficiëntie & het rendement van zijn brouwzaal te optimaliseren.

  ONDERWERPEN: brouwerijontwerp & -upgrade – aankoop in functie van capaciteitsnoden & praktische mogelijkheden - pompen – valven – vloeistoffen & stoom – koelprincipes – warmtetransfer – filters – bottelarij - ecologisch & duurzaam te werk – afval – veiligheid - …