Ambachtelijk bier brouwen anno 2021, een passie!

De voorbije jaren is de economie van ambachtelijke bieren immens veranderd. Vooral de laatste jaren schoten de microbrouwerijen in een razend tempo als paddenstoelen uit de grond, in België en ver daarbuiten. Zelfs tijdens het bizarre jaar 2020, waarin horecazaken sloten, evenementen afgelast, export sterk reduceerde en grondstoffen duurder werden, staat de teller in ons bierlandje op 379, waarvan toch nog 60 nieuwelingen de uitdaging trotseerden om hun passie te commercialiseren (21 sloten helaas hun deur; aldus het jaarrapport 2020 van Belgische Brouwers vgs studie Graydon).

ambachtelijk bier brouwen anno 2021

Maar gaat ambachtelijk bier brouwen in een microbrouwerij anno 2021 eigenlijk nog over passie?

Waar kleine brouwers van speciaalbieren in 2019 floreerden als nooit tevoren als een soort protest tegen de mainstream brouwgiganten die hun bier in elke hoek van de wereld hebben weten te brengen... is de huidige financiële gezondheid van de meederheid niet altijd even rooskleurig. De gedroomde goldtrush op de Belgische en internationale biermarkt blijft uit, en daar zijn twee belangrijke redenen voor:

bierconsumptie anno 2020, Belgian Brewers

figuur uit jaarverslag 2020, Belgische Brouwers

  • De bierconsumptie daalt sterk in België, Europa en internationaal waadoor de grote biermarkten (en dus ook de kleintjes) hun volume sterk zien dalen. Dit onder andere door een groeiende aandacht voor een gezonde leefstijl, de (misschien wel heel terechte) alcoholintolerantie op de weg,…

  • Niettegenstaande de massale interesse voor ambachtelijke bieren is de wereldwijde bierproductie nog steeds in handen van enkele brouwerijgiganten die de (lage) bierprijs bepalen waar een micromuis niet tegenop kan.

De Belgische cultuur van speciaalbieren staat gelukkig stevig in zijn fundamenten

en zal deze wellicht wel overeind blijven en misschien wel in 2022 opbloeien als nooit tevoren! Hoewel er nog hoeken en kanten vasthangen aan een volledige come-back, is het sociaal leven, het gezellig samen zijn en het bezoek aan de horeca gelukkig niet meer verbannen. Menig kleine brouwers maken het drinken in hun pop-up bar of degustatieruimte als een ware beleving door kleine concertjes met lokale bands uit te nodigen. Een toffe combinatie als je het mij vraagt. Anderen weten hun brouwactiviteiten uit te breiden met opendbrouwdagen en tasting-sessies. Nog anderen breiden uit met een feestzaal, vakantieverblijf…

Terrest BRewery, een neiuwe partner van BREWed

BREWed in zee met brouwerij Terrest

Ook in 2021 hebben enkele moedige hobbybrouwers het in 2021 gewaagd om in de bierbusiness te stappen. Vader en dochter Van der Bauwhede stampen de voorbije zomer een fonkelnieuwe brouwerij “Terrest” uit de grond. En dat deze brouwers wel iets afweten van de Terra, bewijzen ze door eigen geteelde gerst en hop in hun bier te verwerken.

Op zaterdag 18 december kan je er samen met maximum 15 compagnons meegenieten van een dagje praktijk in deze magnifieke brouwerij. We kijken er al naar uit! En jij?

Voor wie?

Je bent een gepassioneerde, gevorderde hobbybrouwer en al een geruime tijd bezig met het brouwen van je eigen bier. Je doet dit thuis en je krijgt verdraaid veel likes voor je biercreaties bij je familie, vrienden en kennissen. Je droomt van een commerciële microbrouwerij, die liefst dan ook nog voldoende geld in het laatje brengt om er van te leven. 

 OF 

Je hebt al een microbrouwerij opgestart en bent misschien al wel enkele jaartjes passioneel bezig. Een stabiel biertje brouwen lukt vrij goed. En je hebt al vaak gepiekerd over het wel of niet van een upscaling, want er zijn zoveel struikelblokken en valkuilen die je het liefst wil vermijden.