HOME » BOOTCAMPS

BREWbootcamp

Leer bier brouwen in een échte microbrouwerij tijdens de BREWbootcamp
De BREWbootcamp is een unieke totaalervaring voor een startend bierbrouwer

Je bent groot bierliefhebber, weinig ervaren hobbybrouwer, drankenhandelaar, bierfirma, of uitbater van een biercafé of bierrestaurant en je bent nieuwsgierig naar bier brouwen in een échte brouwerij. Maar je agenda laat een lange, reguliere opleiding niet toe. Misschien is dit opleidingsaanbod wel een opportuniteit voor jou! De BREWbootcamp is bedoeld om wie nog weinig van bier brouwen afweet in 3 tot 5 dagen onder te dompelen met een flinke dosis kennis en een pittige praktijk.

Tegen het einde van een BREWbootcamp heb je aan den lijve ervaren wat er allemaal schuilt achter je favoriete gerstenat!


BREWbootcamp ...

 

 • een CRASH COURSE van 3 tot 5 dagen. Je maakt op een toegankelijke manier kennis met de THEORETISCHE BASISBEGINSELEN van het bierbrouwen (1 dag); je leert de noodzakelijke LABOTECHNIEKEN (meten, wegen, rekenen, kweken, satureren, klaren) en maakt kennis met andere spelers in het brouwwereldje (1 dag); je gaat aan de slag als LEERLING-BROUWER (1-2 dagen)… en je DEGUSTEERT de lokale biertjes van het huis.

 

 • je door PETER op sleeptouw laten nemen doorheen het volledige brouwproces VAN MOUT TOT BIER. De brouwtermen schroten, storten, maïschen, filteren, klaren, koken & koelen van wort, enten van gist, beluchten & fermentatie, bottelen & hergisting op fles, lageren & rijpen zullen vanaf nu geen geheimen meer voor je hebben en je zintuigen worden tot het uiterste geprikkeld. Kleur, bitterheid en alcoholpercentage leer je nu zelf te bepalen.

 

 •  een opleiding in de DAGDAGELIJKSE OPERATIE VAN één of meerdere MICROBROUWERIJEN. Hier krijg je al meteen een idee over het effect van basisingrediënten (hop & mout) op het resulterende bier. En vooral ... hier leer je dus al heel snel over de DAGDAGELIJKSE HANDELINGEN VAN EEN MICROBROUWER.

 

 • … labomaterialen leren kennen in functie van een MICROBIOLOGISCH ONDERZOEK. Hoe gebruik je een microscoop en leer je aseptisch te werk gaan om groei en contaminatie van gisten & bacteriën onder controle te houden? Waarom, waar en hoe vaak moet je ontsmetten? 

 

 • … een waardevolle INTERACTIE MET HOBBY - & MICROBROUWERS die je mee kunnen nemen in hun verhaal achter hun huidige brouwerij. Je gaat naar huis met nieuwe biervrienden en een rugzak vol advies en aanbevelingen die je zullen helpen om verdere brouwkeuzes te maken.

 

 • …  een grote stap voorwaarts in je BROUWERIJDROOM waarvan je blijvend de vruchten van zult plukken.

 

 • Het aantal deelnemers is beperkt zodat je een persoonlijke begeleiding kan verwachten.


DUS JE WILT BROUWER WORDEN

in een korte tijd en in een échte microbrouwerij


BROUW(leer)meester Peter Crooneneberghs
 • Maximaal 8-10 personen kunnen deelnemen aan een BREWbootcamp en is afhankelijk van de grootte van de microbrouwerij waar we mee samen werken.
 • Deelnemers moeten minimaal 18 jaar zijn.
 • Om veiligheidsredenen wordt gevraagd stevig, watervast schoeisel te dragen. Wie wenst kan ook een schort meebrengen.
 • Labomaterialen & syllabus zijn inbegrepen in de prijs.
 • Er worden per dag lunches aangeboden. Optioneel kan een diner op eigen kosten worden geboekt.
 • Per locatie gebeuren er degustaties van het lokale bier.
 • Je krijgt per brouwerij een biersetje mee om nog na te genieten. Je bent uiteraard ook vrij om nog meer van het assortiment van de gastverlenende brouwerij te ontdekken. Aankoop regel je dan met de brouwer zelf.

Wat kan ik na een BREWbootcamp?

Vele hobbybrouwers hebben nog niet de goede skills of hebben onvoldoende kennis over grondstoffen en apparatuur. Tijdens de brewbootcamp wordt alles in een notendop belicht - in een commerciële microbrouwerij . Er wordt dus gebrouwen met de professionele brouwinstallatie. Het is een goede basis om aan de slag te gaan, maar je zult nog veel zelf moeten experimenteren vooraleer je een echt goed biertje kan aanbrengen. Denk bijvoorbeeld aan het bakken van een goed gerecht met goede apparatuur- en grondstoffenkennis. De schaal van de brouwerij (vb 20 à 200 liter in een huisbrouwerij ten opzichte van 1000/2000 liter in een microbrouwerij) is niet vergelijkbaar. Ook hier kun je vergelijken met het resultaat van vb een brood thuis bakken en bakken in een professionele bakkerij). Alle technieken die op schaal van een microbrouwerij toegepast worden, gelden uiteraard ook in een huisbrouwerij. Peter heeft jarenlange ervaring als hobbybrouwer, microbrouwer en industrieel brouwer. Hij is een vat vol kennis en past zich aan zijn publiek aan.

Draf uitscheppen hoort er ook bij
Labotechnieken tijdens de BREWbootcamp opleiding tot microbrouwer
gist kweken tijdens BREWbootcamp

Rating: 0 sterren
0 stemmen

"Als kleinzoon van een brouwer heb ik het brouwen helaas niet meegekregen. Daarom had ik mij vorig jaar ingeschreven voor het bootcamp van Peter Croonenberghs en Sandra GE Vanhove om toch de basisbeginselen onder de knie te krijgen. Mijn ogen gingen open en sindsdien kijk ik anders aan tegen een pintje...pure chemie dat brouwen!!! Fantastisch uitgelegd door hen en zeer interessant...mocht je meer te weten willen komen...met mijn groeten" M.Hermans

"Ik heb al enkele malen de cursus gevolgd van Peter en Sandra. Peter bezit de kunst om op ieders niveau de kennis van bier over te brengen, Sandra is de organisator. Nog nooit was ik teleurgesteld. Een must voor de gepassioneerde hobby brouwer. Lokaties worden goed gekozen. Mooiste moment, zelf brouwen in een echte brouwerij.." P. Volders