VOOR DE KMO-BROUWER

samen met experten over duurzaamheid in de brouwerij

Brouwen zoals we het vandaag (nog) kennen is een water- & energievretende praktijk: er is een massa water nodig die het eindproduct vele malen overstijgt (3 tot 10 liter water voor 1 liter bier!); door het maischproces, het koken & filteren, de koeling van de gistingstanks, het bottelen,… wordt de energie- en waterfactuur er niet mooier op. Als het brouwen klaar is, blijft er afval over: ondrinkbaar water en verbruikte granen en hop. …. en het stopt niet aan de poort van de brouwerij, want je biertje moet ook nog bij de klant raken,….

Een brouwerij duurzaam maken

Duurzaamheidsverhaal in stroomversnelling

Leer van collega-brouwers en experten

Duurzaamheid in de brouwerij is nog geen mainstream, maar vroeg of laat wordt elke brouwer er nillens willens mee geconfronteerd. De grote brouwerijen zijn er al lang mee bezig, Voor kleine brouwers is dit nog steeds een pijnlijke realiteit door de hoge investeringskosten die het met zich meebrengt (vooraleer er van besparing kan gepraat worden). Er zijn zo immens veel uitdagingen… zeker nu de waterbevoorrading tijdens de droge zomers en de uit de pan swingende energieprijzen een realiteit zijn geworden.


Maar hoe klein ook, ook lokale en speciaalbier brouwers timmeren flink aan de weg om hun gebruik van natuurlijke hulpbronnen te verminderen. Deze BREWmasterclass voor KMO-brouwers wordt met regelmaat van de klok door BREWed geprogrammeerd. Het brengt inspirerende voorbeelden en verhalen over hoe een brouwerij duurzamer kan gerund worden. Ook hobbybrouwers en bierfirma's die hun steentje vroeg of laat willen bijdragen, zijn uiteraard welkom.

Doel: het publiek te laten zien welke stappen andere brouwers al hebben doorgelopen en welke stappen er nog gepland zijn in het verduurzamen van de brouwerij. Welke zijn de noden? Waar zijn de energiesluipers? Hoe met water? Hoe met afval? Know how, do’s & dont' s, twijfels worden uitgewisseld. Het ultieme einddoel is dat de brouwers elkaar helpen om tot een totaalplaatje komen...idealiter waar de verschillende aspecten niet los van elkaar worden bekeken, maar wel in een geïntegreerd concept … uiteraard gericht op de kleinere brouwer. 


BIJ VOLDOENDE GELIJKAARDIGE INTERESSES GAAN WE AAN DE SLAG ! JE WORDT HIERVAN OP DE HOOGTE GEBRACHT. GEEF JE INTERESSE MET ONDERSTAAND FORMULIER OP.