De ideale layout van je brouwinstallatie | BREWed

“Janne en Michiel begonnen enkele jaren geleden als hobby met het maken van bier, dromend van hun eigen brouwerij met proeflokaal. Twee jaar geleden kochten ze een eigen maischketel, filterkuip, kookketel en wirlpool, plus een batterij vergistingstanks. Maar eind vorig jaar liepen deze bezielde brouwers al tegen de limieten van hun productiecapaciteit aan.”

 

Een brouwerij installeren of opwaarderen vraagt de nodige  voorbereidingen. Dit kan je samen  met Peter  Croonenberghs van de  Brombeercompagnie doen.

Net zoals een goed biertje, komt een brouwerij pas tot zijn recht als alle ingrediënten in de juiste volgorde en hoeveelheden worden samengevoegd. Er bestaat geen standaard plan, maar we kunnen Janne en Michiel zeker al een paar stappen vooruit helpen om hun (her)ontwerp te vergemakkelijken.

Primaire vraag: wat wil je en waarom?

Iedereen kan een brouwerij opstarten en de capaciteit vergroten. Maar om dit op een duurzame manier te doen, kun je best niet te willekeurig te werk gaan. Bezint dus voor je begint!

  • Doe een onderzoek bij andere microbrouwerijen en bekijk hoe zij te werk gaan.
  • Praat met (toekomstige) collega brouwers over de do’s-and-don’ts.
  • Definieer de variabelen die invloed kunnen hebben op de capaciteit en bruikbaarheid van je brouwuitrusting: ruimte-licht-warmte-nutsvoorzieningen
  • Maak voor jezelf een beschrijving wat je precies wilt voor elke afzonderlijke stap in het brouwproces. Som ook de voor- en nadelen op als je het niet zou aanschaffen.
  • Wat is er voor jou belangrijk tijdens het brouwen? Wat is praktisch? Wat niet?

Welke materialen verkies je?

En welke zullen het best functioneren in je huidige brouwinfrastructuur? Het verkeerde materiaal kiezen voor een specifieke toepassing kan immers ernstige negatieve gevolgen hebben voor de duurzaamheid van je installatie en voor de kwaliteit van je bier!

Er zijn echter zoveel apparatuur te koop om te brouwen: schrootmolen, vaten, gistkuipen, filters, pompen, piping … en er is zoveel waar aan gedacht moet worden: loodgieterij, elektriciteit, vloeren,… Het kan je allemaal wel eens overweldigen.

Hoe begin je daar aan en hoe kies je het meest efficiënte?

De Brombeercompagnie helpt :

  • met het uitdenken en opstarten van (kleine) brouwerijen van a tot z
  • met adviseren voor aankoop van losse apparatuur in operationele brouwerijen
  • met het uitzoeken van betrouwbare leveranciers
  • met het helpen van bouwtechnische en biergerelateerde euvels
  • met  ontwikkelen en verbeteren van bierreceptuur
@www.brombeercompagnie.eu
Peter Crooneneberghs leidt je door de eerste stappen van een  brouwerijontwerp .

Peter is naast engineering en opstarten van (micro)brouwerijen al 10-tallen jaren gepassioneerd lesgever in bierbrouwen met een uitgebreid netwerk als gevolg. En hoe kan het ook anders … een fier brouwer met eigen biertjes.