De ideale layout van je brouwinstallatie

“Janne en Michiel begonnen enkele jaren geleden als hobby met het maken van bier, dromend van hun eigen brouwerij met proeflokaal. Twee jaar geleden kochten ze een eigen maischketel, filterkuip, kookketel en wirlpool, plus een batterij vergistingstanks. Maar eind vorig jaar liepen deze bezielde brouwers al tegen de limieten van hun productiecapaciteit aan.”

 

Net zoals een goed biertje, komt een brouwerij pas tot zijn recht als alle ingrediënten in de juiste volgorde en hoeveelheden worden samengevoegd. Er bestaat geen standaard plan, maar we kunnen Janne en Michiel zeker al een paar stappen vooruit helpen om hun (her)ontwerp te vergemakkelijken.

Een brouwerij installeren of opwaarderen vraagt de nodige  voorbereidingen. Dit kan je samen  met Peter  Croonenberghs van de  Brombeercompagnie doen.

Primaire vraag: wat wil je en waarom?

 

Iedereen kan een brouwerij opstarten en de capaciteit vergroten. Dat is niet moeilijk. Maar om dit op een duurzame manier te doen, kun je best niet te willekeurig te werk gaan. Bezint dus voor je begint!

 

  • Doe een onderzoek bij andere microbrouwerijen en bekijk hoe zij te werk gaan.
  • Praat met (toekomstige) collega brouwers over de do’s-and-don’ts.
  • Definieer de variabelen die invloed kunnen hebben op de capaciteit en bruikbaarheid van je brouwuitrusting: ruimte-licht-warmte-nutsvoorzieningen
  • Maak voor jezelf een beschrijving wat je precies wilt voor elke afzonderlijke stap in het brouwproces. Som ook de voor- en nadelen op als je het niet zou aanschaffen.
  • Wat is er voor jou belangrijk tijdens het brouwen? Wat is praktisch? Wat niet?

Met de beste ingrediënten kom je tot de beste resultaten.

@www.brombeercompagnie.eu

Welke materialen verkies je? En welke zullen het best functioneren in je huidige brouwinfrastructuur? Het verkeerde materiaal kiezen voor een specifieke toepassing kan immers ernstige negatieve gevolgen hebben voor de duurzaamheid van je installatie en voor de kwaliteit van je bier! Er zijn echter zoveel apparatuur te koop om te brouwen: schrootmolen, vaten, gistkuipen, filters, pompen, piping … en er is zoveel waar aan gedacht moet worden: loodgieterij, elektriciteit, vloeren,… Het kan je allemaal wel eens overweldigen. Hoe begin je daar aan en hoe kies je het meest efficiënte?

 

Peter Crooneneberghs leidt je door de eerste stappen van een  brouwerijontwerp .

Noem Peter’s interventie een all-round optreden, want Peter is in verschillende domeinen van de brouwerijwereld actief, gaande van ingeneering & opstarten van (micro)brouwerijen samen met ervaren constructeurs, betrouwbare leveranciers en installateurs tot brouwtechnisch & biergerelateerde consulting. Bovenop is hij een gepassioneerd lesgever in bier brouwen en hoe kan het ook anders … een fier brouwer met eigen biertjes.

 

De workshop is helaas afgelopen. Heb je interesse voor een soortgelijke masterclass, laat het ons gerust weten. Bij voldoende interesse wordt een masterclass ingericht. 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.