HOME » BLOG » BREWmasterclass Over hop en dry hopping

BREWmasterclass Over hop en dry hopping

Hop - humulus lupulus - slingert ook in onze tuin

Na de donkere winter komt hop al snel de grond uit. De fameuze hopscheuten piepen door de begroeide ondergrond. De koks onder jullie zullen al naar deze periode uitkijken! En dan groeit deze plant met een niet te evenaren kracht. 

Ken je nog je eerste bierherinnering?

Waarschijnlijk vond je de bittere smaak maar vies. De bitterheid afkomstig is van de hop, oftewel Humulus lupulus, dat voor mij als biologe niet zo vreemd in de oren klinkt. Hop hoort tot dezelfde familie (hennep) als het plantje waarmee jullie misschien ook al in jullie jonge jaren mee geëxperimenteerd hebben. Jawel cannabis. Maar laat ons vooral niet afwijken.

Al in het voorjaar kun je  je culinair verwennen met hopscheuten.

Op een warme zomerdag kan deze hoogklimmer gemakkelijk twintig centimeter of meer groeien; in één seizoen acht tot tien meter hoog. De plant slingert om alles heen waar hij zich aan vast kan houden. Zelfs de kerktoren is geliefd.

De hopteelt doet het goed.

De grootste producenten steken er met kop en schouders uit: de Verenigde Staten (vooral uit de streek van de Yakima River) en Duitsland (vooral in het Zuiderse Hallertau), maar ook in Engeland, Tsjechië en Frankrijk lopen er kweekprogramma's.

Het milde zeeklimaat en de vruchtbare zandleembodem in Poperinge zorgen ervoor dat België evengoed op de lijst van wereldproducenten staat. Op deze eeuwenlange traditie mogen we trots zijn. En dat hebben de Vlaams-Brabanders begrepen. Misschien is de  hop AAA+ (de drie A’s staan voor Asse, Affligem en Aalst) jou wel bekend. Ooit was deze regio de hopschuur van Europa. Met dit project hoopt hopcoördinator Vanderveken dat de Belgische brouwers, van klein tot groot, lokale hop gaan ontdekken & prefereren boven een goedkoper importproduct (Vilt 25.11.2019). En in Poperinge is op 1 januari 2020 het LEADER-project “HopBel” van start gegaan, een kweek- & veredelingsprogramma voor een streekeigen Belgische hopvariëteit.

Hop klimt gretig omhoog tijdens een warme zomerdag - zelfs tegen de kerktoren!
Een volgeladen hopkar wacht voor aanvoer op de eest

Hop telen is heel arbeidsintensief, ondanks de zware mechanisatie. Niet alleen tijdens de lente (wanneer de gastronomische burger aandacht heeft voor de oh zo gegeerde hopscheuten) en vanaf eind augustus tot half september (wanneer het idyllisch plukken in volle gang is), valt er immens veel te doen in de hopboerderij. Enkele maanden na de oogst wordt elke hoprank afgesneden en worden afgestorven resten verwijderd, de kepers, staken en draden worden hersteld,… een job dus die alleen voor gepassioneerden is weggelegd!

Het eesten van de hop kan beginnen.

Grosso modo zijn de rassen onder te verdelen in 3 hoofdklassen: aromahop (door de oliën wordt smaak en aroma verkregen); bitterhop (met hoge concentratie aan alfazuren die voor de bitterheid en betere bewaarbaarheid van het bier zorgen); dubbeldoelhop (spreekt voor zich; voor wie eigen hop teelt en deze wil gebruiken in eigen bier, is deze misschien wel het best geschikt. 

Gelukkig helpen verschillende grote leveranciers je de juiste hop te kiezen aan de hand van een flavor wheel en de samenstelling aan alfa- & betazuren, fenolen, myrceen, linalool,… Ook bestaan er tal van lijsten waar een type bier gelinkt wordt aan een specifieke hopvariëteit.

De Belgische hopboeren doen in elk geval heel wat moeite om de kwaliteit van de hopteelt optimaal te houden. Niet gemakkelijk als je de vaak barre weersomstandigheden moet trotseren - denk maar aan de gevreesde rukwinden die de volgroeide hopvelden in 1 ruk kunnen vernielen. En we hebben het dan nog niet gehad over de talrijke belagers uit moeder natuur, zoals de hopluis Phorodon humuli), de rode spin (Tetranychus Urticae), de verwelkingsziekte (Verticillium albatrum), de witziekte of echte meeldauw (Sphaerotheca humuli), de hopplaag of valse meeldauw (Pseudoperonospora humuli),...

 

Hopboeren in België vertellen  tijdens september over de intensieve hopteelt.

Hop in het brouwproces

Hop bevat alfa- & bètazuren, hopoliën, polyfenolen & steroïden, eiwitten, cellulose, monosacchariden, pectine, mineralen,… een hele waslijst aan stoffen die in wisselende concentratie een nog grotere waslijst aan hoprassen & -variëteiten oplevert. Volgens Hopslist staat de teller op 170! Je weg daarin terug vinden, ontdekken welke hop je lekker vindt en welke hoeveelheid je moet gebruiken, is voor een brouwer geen sinecure. 

Hop wordt gebruikt in het brouwproces en tijdens dry hopping

De tijd is allang voorbij dat hopboeren of -handelaars enkel hopbellen leverden aan de brouwerijen. Vandaag zijn er hopbellen, hoppellets en hopextracten. Alle hebben ze hun voor- en nadelen, waarbij smaak- & aromastabiliteit, oxidatie, opslag & transporteisen, dosering, wortverlies & prijskaartje flink kunnen verschillen.

 

Dry hopping geeft bier een uniek aromaprofiel en verbetert de biersmaak, schuimstbailiteit en drinkbaarheid.

Drooghoppen oftewel dryhopping

De hop wordt in hoofdzaak tijdens het koken toegevoegd, maar door de populaiteit van o.a. de Indian Pale Ales zijn er meer en meer  brouwers die dry hoppen. Deze techniek geeft bier een uniek aromaprofiel en verbetert de biersmaak, verhoogt de schuimstabiliteit en verbetert de drinkbaarheid.  Elke bierstijl kan droog gehopt worden. Alles draait immers om de balans tussen de smaak & het aroma van de hop en het mout- & fermentatiekarakter van je bier.

Wil je dry hoppen? weet dan wat je doet. Het tijdstip van hoptoevoeging (& temperatuur) en de contacttijd tijdens het brouwproces hebben een sterke impact op de smaak van je bier, of je nu voor de volledige hopbel, de pellet of de hopolie kiest. Ook de concentratie die je toevoegt maakt je ene bier heerlijk en het andere afschuwelijk. En dry hopping kan manueel of met verschillende apparatuur. Elke techniek kent zo zijn voor- en nadelen. Blijf waakzaam, en pas op voor de hop creep ook lang nadat je bier je brouwerij heeft verlaten! Proost!

BROUWERS, BIERSOMMELIERS, HOPTELERS & HOPFREAKS, zoals je kunt afleiden is er massaal veel te beleven op een hopboerderij en vraagt de keuze om succesvol te dry hoppen toch wat experiment. Laat je dus door deze hopsessie van BREWed inspireren!

De hopvelden liggen klaar vanaf  eind augustus tot half september
Benedicte gidst je met veel enthousiasme doorheen de hopboerderij.

PROGRAMMA

Je gaat mee met ons op bezoek bij de hopboer van ‘Hoppecruyt waar je een geanimeerde rondleiding krijgt door hopboerin Benedicte langsheen de droogast tot in de velden waar de plukkers hun werkdag stilletjesaan zullen afsluiten… Daarna trekken we ons terug in het tastingzaaltje van de boerderij en gaat Peter Croonenberghs – expert bierbrouwen - dieper in op de techniek van dry hopping. Hij experimenteerde met gezonde nieuwsgierigheid -nu al een 2° jaar op rij - leerde de mogelijkheden, de PROs en CONs en geeft zijn kennis & ervaring met heel veel plezier aan jullie door. Als afsluiter evalueert hij samen met jullie zijn 3-ledig experiment.

BREWmasterclass dryHop je mee
Peter zette een 3-ledig experiment voor jde BREWmasterclass DryHoppen. op gang.
De theorie, het experiment, het resultaat van dry hoppen

«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.