HOME » BLOG » BREWmasterclass Over hop en dry hopping

BREWmasterclass Over hop en dry hopping

Hop - humulus lupulus - slingert ook in onze tuin

Ken je nog je eerste bierherinnering?

Waarschijnlijk vond je de bittere smaak maar vies. Wat jullie allicht al allemaal weten is dat deze bitterheid afkomstig is van de hop, oftewel Humulus lupulus, in het woordgebruik dat voor mij als biologe niet zo vreemd in de oren klinkt. Hop hoort tot dezelfde familie (hennep) als het plantje waarmee jullie misschien ook al in jullie jonge jaren mee geëxperimenteerd hebben. Jawel cannabis. Maar laat ons vooral niet afwijken.

Na de donkere winter komt hop al snel de grond uit. En dan groeit deze plant met een niet te evenaren kracht. Op een warme zomerdag kan deze hoogklimmer gemakkelijk twintig centimeter of meer groeien; in één seizoen acht tot tien meter hoog. De plant slingert om alles heen waar hij zich aan vast kan houden. Zelfs de kerktoren is geliefd.

De hopteelt doet het goed.

De grootste producenten steken er met kop en schouders uit: de Verenigde Staten (vooral uit de streek van de Yakima River) en Duitsland (vooral in het Zuiderse Hallertau), maar ook in Engeland, Tsjechië en Frankrijk lopen er kweekprogramma's.

Het milde zeeklimaat en de vruchtbare zandleembodem in Poperinge zorgen ervoor dat België evengoed op de lijst van wereldproducenten staat. Ook al halen wij slechts de 22° plaats, we mogen trots zijn op de eeuwenlange traditie, die ook in Vlaams-Brabant terug opgewaardeerd wordt via hop AAA+ (de drie A’s staan voor Asse, Affligem en Aalst). Ooit was deze regio de hopschuur van Europa. Hopcoördinator Vanderveken hoopt dat de Belgische brouwers, van klein tot groot, lokale hop gaan prefereren boven een goedkoper importproduct (Vilt 25.11.2019).

Hop klimt gretig omhoog tijdens een warme zomerdag - zelfs tegen de kerktoren!
Hopboeren in België vertellen  tijdens september over de intensieve hopteelt.

De Belgische hoptelers doen heel wat moeite om ervoor te zorgen dat de kwaliteit van de hop optimaal blijft. En sinds dit jaar is het LEADER-project “HopBel” gelanceerd, om een kweekprogramma voor streekeigen Belgische hopvariëteiten op punt te stellen zodat over 10 jaar België ook een eigen hopvariëteit aan de omvangrijke huidige lijst kan toevoegen. Zeker belangrijk, aangezien Belgische kwekers buitenlands variëteiten kweken, die echter meer en meer afgeschermd worden, waardoor ze concurrentieel in het nadeel zijn (aldus Elien Rosseel; Vilt 04.02.2020).

Ontdekken welke hop je lekker is en welke hoeveelheid je moet gebruiken

Hop bevat alfa- & bètazuren, hopoliën, polyfenolen & steroïden, eiwitten, cellulose, monosacchariden, pectine, mineralen,… een hele waslijst aan stoffen die in wisselende concentratie een nog grotere waslijst aan hopvariëteiten -elk met hun eigen aroma- oplevert. Volgens Hopslist staat de teller op 170! Je weg daarin terug vinden, ontdekken welke hop je lekker vindt en welke hoeveelheid je moet gebruiken, is voor een brouwer geen sinecure. Gelukkig helpen verschillende grote leveranciers je de juiste hop te kiezen aan de hand van een flavor wheel en de samenstelling aan alfa- & betazuren, fenolen, myrceen, linalool,… de alfazuren in hop zorgen voor de bitterheid en betere bewaarbaarheid van het bier, terwijl de oliën smaak en aroma geven. 

Dry hopping

Door de toenemende populaiteit van o.a. de Indian Pale Ales vertonen meer en meer getrainde brouwers en nieuwkomers interesse in dry hopping. Deze techniek geeft bier een uniek aromaprofiel en verbetert de biersmaak, verhoogt de schuimstabiliteit en verbetert de drinkbaarheid – om maar een paar kenmerken van deze brouwtechniek te noemen. Elke bierstijl kan droog gehopt worden. Alles draait immers om de balans tussen de smaak & het aroma van de hop en het mout- & fermentatiekarakter van je bier.

Wil je dry hoppen? Weet dan wat je doet. Het tijdstip van hoptoevoeging (& temperatuur) en de contacttijd tijdens het brouwproces hebben een sterke impact op de smaak van je bier, of je nu voor de volledige hopbel, de pellet of de hopolie kiest. En dry hopping kan manueel of met verschillende apparatuur. Elke techniek kent zo zijn voor- en nadelen.

Wist je bijvoorbeeld dat hop & gist als een perfect koppel kunnen samenwerken, maar dat niet alle partners matchen?

Blijf waakzaam, en pas op voor de hop creep ook lang nadat je bier je brouwerij heeft verlaten! Proost!

Dry hopping geeft bier een uniek aromaprofiel en verbetert de biersmaak, schuimstbailiteit en drinkbaarheid.

Hop paardje hop naar Poperinge

BROUWERS, BIERSOMMELIERS, HOPTELERS & HOPFREAKS, laat je inspireren door deze hopsessie van BREWed.

Je gaat mee met ons op bezoek bij de hopboer van ‘Hoppecruyt waar je een geanimeerde rondleiding krijgt … Daarna trekken we ons terug in het dugustatiezaaltje van de hopboerderij en gaan we dieper in op de techniek van dry hopping. Peter leerde de mogelijkheden, PROs en CONs van de professionals en geeft het met veel plezier aan jullie door. Als afsluiter evalueert hij samen met jullie zijn 3-ledig experiment.

Tijdens de BREWmasterclass van BREWed zullen we het 3-ledig experiment samen evalueren.

«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.