HOME » BLOG » BREWmasterclass Rationalize your passion!

BREWmasterclass Rationalize your passion!

Een microbrouwerij opstarten en op lange termijn gezond en efficiënt runnen, is veel meer dan met passie een smakelijk biertje brouwen. Het vraagt dat tikkeltje meer kennis en inzicht waar velen onder ons net zo weinig mogelijk tijd willen aan verliezen....

een gepassioneerd microbrouwer met verstand aan het roer

Een gepassioneerd microbrouwer met verstand aan het roer

weet hoe zijn bedrijf er aan toegaat en waar de zwakke plekken zijn. Nog vóór hij vertrekt naar zijn vertrouwde boekhouder kan hij zélf tijdig reflecteren & financieel bijsturen waar het nodig is. 

Als bekwaam manager kan het ook voor jou in deze Corona-tijden bijzonder nuttig zijn om je gedachten te richten op de financiële fundamenten van je microbrouwerij. 

Je bent gepassioneerd brouwer, dus van boekhouding heb je weinig tot geen verstand. Anders had je immers geen boekhouder of accountant ingeschakeld, die toch het beste met je voor heeft. Waarom zou je dan energie steken in iets waar je weinig zin in hebt?

Keep your passion alive!

Met zijn motto ‘Keep your passion alive!’ laat Vinicius je zien dat je geen wiskundig genie of financieel wonder hoeft te zijn om een inzicht te krijgen in de economische toestand van je microbrouwerij. Vinicius gaat samen met de deelnemers aan de slag met enkele kernbegrippen en cijfers. Gaandeweg coacht hij je aan de hand van oefeningen en casestudies van microbrouwerijen (namen worden niet genoemd!) doorheen de essentie van een goede bedrijfsvoering! Op een bevattelijke manier onthult hij dat boekhouden veel meer is dan het jaarlijks rendement halen uit je investeringen. Survivors are going to be more than happy!

De economie van een ambachtelijk biertje in een lokale microbrouwerij.
Tijdens de BREWmasterclass leer je  boekhoudkundige cijfers vertalen naar de economische waarde van een microbrouwerij

Je boekhouding is veel meer dan een spel met de fiscus.

Tijdens de eerste sessie zoom je in op een jaarrekening waarin je de balans leest & resultatenrekening analyseert, zodat je financieel wat sterker in je schoenen staat. Geef nu toe, wil je echt ‘carte blanche’ aan je boekhouder geven? MAAR HET GAAT VERDER DAN DIT. Je leert deze boekhoudkundige cijfers vertalen naar de economische waarde van een microbrouwerij. Hiervoor vertrekt Vinicius vanuit een aantal fundamentele basisprincipes. Dit gaat nu misschien nog je petje te boven. Maar tijdens de oefeningen zal je belletje zeker gaan rinkelen. Wanneer je de informatie van deze sessie onder de knie hebt, ben je klaar voor de volgende.

EBITDA is prins – maar cash is koning

Wie met zijn brouwerij succes wil boeken staart zich vaak blind op die winst. Het bedrijf maakt winst? Goed zo! Oei, het maakt verlies…slecht bedrijf? Maar zo eenvoudig is het niet. Een bedrijf dat winst maakt kan morgen failliet gaan. Willen we weten of een microbrouwerij een stevige onderneming (solvabel) is, en bijvoorbeeld positief beoordeeld zal worden voor een kredietaanvraag bij de bank, dan moeten we een stapje verder. Hiervoor bestaan er verschillende waarderingsmethodes.

In deze sessie gaat Vinicius dieper in op twee frequent gebruikte algoritmes: de vrije cashflow (‘free cash flow’) en de operationele cashflow (‘operational cash flow’ of EBITDA). Hij laat jullie nadenken over het belang van een portie basiskennis om de financiële toekomstvooruitzichten voor je bedrijf te leren inschatten. Geen gemakkelijke materie, maar enorm leerrijk en zeker een goede aanzet om je eens over de andere kant van de ‘brouw’passie te buigen. Cash versus EBITDA: wie wint de strijd?

Wie is Vinicius?

Prof. Vinicius Aversari Martins behaalde zijn Masters en Doctoraatsdiploma in Boekhoudkundige Wetenschappen aan de Universiteit van Sāo Paulo. Zijn jarenlange academisch-wetenschappelijke ervaring in Financieel Boekhouden (specifiek IFRS) en Corporate Finance (specifiek Company Valuation) heeft hem de nodige expertise opgebracht als consultant in Financieel Boekhouden en IFRS (International Financial Reporting Standards) voor het uitwerken van expertverslagen voor o.a. arbitragezaken, bedrijfs- & juridisch-fiscale conflicten voor grote bedrijven (zoals de Coca-Cola Group, Petrobras, L’Oréal, General Motors etc.).

Vinicius coacht de microbrouwer tijdens de BREWmasterclass doorheen de essentie van een goede bedrijfsvoering

Sinds 2016 woont Vinicius in België, waar hij zich bovendien heeft laten inspireren door het Belgische brouwambacht aan de KU Leuven en de avondschool CVO Panta Rhei in Gent. Bij wijze van experiment heeft Vinicius ook zijn eigen biercreatie Brabbels, een huwelijk tussen Brazilië en België.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.