BREWsensory

voor GEVORDERDE brouwer

Leer je geproduceerde bieren analyseren, identificeren en verbeteren!
Een goede brouwer verdient zijn strepen met een stabiel en kwalitatief bier. Vooraleer dit te bereiken zijn al heel wat watertjes met diverse experimenten doorzwommen. Maar daar stopt het niet bij!
Dé troef schuilt hem in het vermogen om de smaken & aroma's (en textuurkenmerken) van elk bier nauwkeurig te detecteren en te beschrijven, zodat bij elk brouwsel gewenste en ongewenste eigenschappen tijdig worden herkend.
BREWsensory ...
-
... stand-alone of een series workshops in een LOKALE MICROBROUWERIJ
- ... meegenomen worden doorheen de chemische verbindingen van de belangrijkste FLAVOUR en OFF-FLAVOURS in BIER.
- ... aan de hand van PURE SMAAK- & AROMASTOFFEN van voedingskwaliteit toegevoegd aan monsters van een REFERENTIEBIER.
- ... telkens gericht op de praktijk van het brouwen, voor, tijdens en na het FERMENTATIEPROCES. Startend met de theorie, volop ruiken en proeven, eindigen met een driehoeks- en/of intensiteit-test.
- ... aangebracht door PETER CROONENBERGHS - BROUWER en LEERMEESTER met ruime ervaring in thuisproductie, microbrouwerijen en industriële brouwerijen.
- ...GEUR- & SMAAKASSOCIATIES UITWISSELEN en samen een gepast vocabularium ontwikkelen: een molecule wordt een GEUR ... de geur maakt plaats voor een SMAAK ... heerlijk of ongewenst.
EEN KRITISCHE BIERBROUWER
kan zijn bier effectief identificeren, beheersen en beoordelen
- op aanvraag voor eigen team of individueel via programmatie: 1 workshop duurt ongeveer 3 uur
- Maximaal 20 personen kunnen deelnemen aan een BREWsensory.
- Deelnemers moeten minimaal 18 jaar zijn.
- Inbegrepen: presentatie & werkbladen, lesmateriaal, attest
- Optioneel kunnen bijkomende aromakits besteld worden.
Vooral voor commerciële brouwers; gevorderde hobbybrouwers & bierfirma's met ambitie zijn uiteraard ook welkom.

Een BREWsensory wordt in een pakket van 4 workshops aangeboden - elke workshop duurt 3 uur. Wie kiest voor de afzonderlijke workshops, zal de opeenvolging het neuswerk - het proefwerk (basic) - het proefwerk (advanced) - de spiderman respecteren. Na vervollediging van het volledige programma wordt een certificaat overhandigd, als toegangsticket voor de eindwedstrijd.

16 verschillende bier flavours worden olfactorisch aangeboden: met een reukpapiertje gedipt in een pure aromastof.
De verschillende bierflavours worden een voor een besproken. Waar bevinden zij zich op het biersmaakwiel? Hoe komen ze in het bier terecht? Hoe kan je vermijden dat ze in het bier terecht komen, of juist ervoor zorgen dat ze er je bier aromatiseren?
Wie herkent de aangeboden aroma’s?

6 verschillende bier flavours worden toegevoegd aan een neutraal bier.
De deelnemers proberen het bier bij de juiste omschrijving te koppelen, uiteraard na een basisintroductie.
- BASIC workshop: 6 meest voorkomende flavours in bier
- ADVANCED workshop: 6 minder voorkomende maar toch belangrijke bier flavours.
Wie vindt de vreemde pint?

We vertrekken van 4 commerciële bieren, beoordelen ze op flavourintensiteit van verschillende flavours en mondgevoel, en maken er spiderdiagrammen mee.
Misschien wil je dit ook eens toepassen op je eigen bierassortiment.
Uiteraard gaan vorige workshops - het NEUS- en PROEFWERK hier aan vooraf.