OPLEIDINGEN VOOR BROUWERIJ ism ALIMENTO

professionele vorming voor personeel in de brouwerij


Goed opgeleid personeel is cruciaal om op een veilige manier de meest efficiënte resultaten te verkrijgen van je brouwerij. BREWed's thema's worden op een toegankelijke manier aan je operatoren overgebracht, vertaald naar de praktijk van jouw brouwerij. Noem het tailor made of op maat van...zoals je het zelf wil.


De voordelen ...

 

 • De cursusinhoud is flexibel en kan desgewenst voor je organisatie op maat worden gemaakt.
 • Je bespaart op reistijd en reiskosten voor de deelnemers door zelf de locatie te bepalen.
 • Je bepaalt in overleg met ons de optimale grootte van de groep(en).
 • Een incompany cursus is al snel goedkoper dan deelname met meerdere mensen aan cursussen met een open inschrijving.
 • Je medewerkers worden gemotiveerd in hun professionele ontwikkeling dankzij de deskundige aanpak van brouw(leer)meester Peter
 • Je personeel krijgt meer inzicht in de biergrondstoffen en het brouwproces. De praktijk zit boordevol met tips en slimme technieken, waardoor je werkkrachten slimmer te werk kunnen gaan.
 • Kortom je versterkt je brouwerij door je operatoren efficiënter in te zetten.

Onze thema's ...

BASISOPLEIDING BROUWTECHNOLOGIE

Door je personeel extra inzichten aan te bieden, zou het brouwproces stukken optimaler kunnen verlopen. Helaas heb je als manager niet de mogelijkheden of tijd om dit zélf te leiden.

Een reguliere opleiding, buiten de werkuren, is één van de mogelijkheden, maar vaak té lang en té intensief voor je operatoren. Ons opleidingsaanbod is bedoeld om in 1 tot 3 dagen je brouwers onder te dompelen met een flinke dosis kennis en een pittige praktijk. Komen aan bod:

 • THEORETISCHE BASISBEGINSELEN van het bierbrouwen: schroten, storten, maïschen, filteren, klaren, koken & koelen van wort, enten van gist, beluchten & fermentatie, bottelen & hergisting op fles, lageren & rijpen

 • noodzakelijke LABOTECHNIEKEN: meten, wegen, rekenen, kweken, satureren, klaren

 • DAGJE PRAKTIJK: opvolgen van het brouwproces ineen door ons gekozen brouwerij of in eigen brouwerij. 

Wil je afwijken van dit algemeen programma en een focus op één of meer aspecten, laat het ons weten. We helpen je graag met 1 tot 3 dagen opleiding.

SENSORY TASTING (flavors & off-flavors)

Een goed brouwer verdient zijn strepen met een stabiel en kwalitatief bier. Een extra troef schuilt hem in het vermogen om de smaken & aroma's (en textuurkenmerken) van elk bier nauwkeurig te detecteren en te bschrijven, zodat bij elk brouwsel gewenste en ongewenste eigenschappen tijdig worden herkend.

Je personeel leert bier effectief identificeren en beoordelen

 • .. aan de hand van PURE SMAAK- & AROMASTOFFEN van voedingskwaliteit toegevoegd aan monsters van een referentiebier.
 • ...  voor, tijdens en na het FERMENTATIEPROCES. Startend met de theorie, volop ruiken en proeven, eindigen met een driehoeks- en/of intensiteit-test eventueel op eigen bier (resultaten blijven confidentieel!)
 • ... door samen geur- & smaakassociaties uit te wisselen wordt een gepast BEDRIJFSEIGEN VOCABULARIUM ontwikkeld: een molecule wordt een geur ... de geur maakt plaats voor een smaak ... heerlijk of ongewenst.

Wil je afwijken van het algemeen programma en een focus op één of meer off-flavors, laat het ons weten. We helpen je graag met 1 tot 4 opleidingdagen (elk van 3 uur). Er wordt een eindwedstrijd voorzien voor je brouwers.

FINANCIELE ANALYSE VAN DE BROUWERIJ

Als bekwaam manager kan het voor jou bijzonder nuttig zijn om je gedachten eens te richten op de financiële fundamenten van je brouwerij. Zonder twijfel is je boekhouding dan dé basis bij uitstek om de financieel-economische conditie van je brouwerij te evalueren. Maar wat schuilt er behalve kosten, bureaucratie & belasting nog meer achter de niet zo sexy cijfers?

 • Samen met de andere deelnemers ga je aan de slag met enkele kernbegrippen en cijfers uit de BOEKHOUDING - balans, resultatenrekening en jaarrekening.
 • Aan de hand van OEFENINGEN & CASE STUDIES van brouwerijen (namen worden niet genoemd!) word je vervolgens doorheen de essentie van een goede bedrijfsvoering geleid.
 • Stap voor stap - vertrekkend van de basis van je boekhouding - leer je zo hoe je eigen brouwerij er FINANCIEEL aan toegaat en waar de zwakke plekken zijn.
 • Als eindpunt leer je de boekhoudkundige cijfers te vertalen naar de ECONOMISCHE WAARDE van een (jouw?) brouwerij en de nuances in mediaberichten begrijpen.

In dit programma van1 tot 4 opleidingdagen (elk van 3 à 4 uur uur) wordt er niet aangeleerd hoe je een goede boekhouding doet, wel hoe je de boekhouding gebruikt voor de waardeschatting van een brouwerij. Er wordt dus een minimum aan kennis gevraagd over balanslezen, resultatenrekening en jaarrekening.

HOP - HOPADDITIE & DRY-HOPPING

Traditioneel wordt hop al eeuwenlang gebruikt om de microbiële en smaakstabiliteit van bier te beïnvloeden.

 • Je personeel leert HOP beter kennen. Hop bevat alfa- & bètazuren, hopoliën, polyfenolen & steroïden, eiwitten, cellulose, monosacchariden, pectine & mineralen. 
 • Er wordt ingezoomd op HOPADDITIE in diverse momenten van het brouwproces. Hopsoort, -vorm, -dosering, tijdstip van hoptoevoeging, temperatuur (in fermentatievat) en contacttijd tijdens het brouwproces, biotransformatie,... bepalen allen de smaak- & aromastabiliteit van het bier, oxidatie, opslag- & transporteisen, wortverlies & prijskaartje. De focus wordt gelegd op de populaire techiek van DROOGHOPPEN met diverse apparatuur.
 • Je personeel wordt finaal ingewijd in de FLAVORS en OFF FLAVORS die hiermee gepaard gaan. 

Wil je afwijken van dit algemeen programma en een focus op één of meer aspecten, laat het ons weten. We helpen je graag met een halve tot volle dag opleiding.

BEDRIJFSSPECIFIEKE ONDERWERPEN

Heb je specifieke vragen voor je brouwerij? Aarzel niet ons te contacteren voor een gepersonaliseerde aanpak.

in house opleiding voor operatoren in de biersector

Financiële tussenkomst ...

BREWed is erkende opleider van Alimento - de overkoepelende organisatie van de voedingsnijverheid. Hierdoor kun je een deel van je inschrijvingsgeld recupereren. Check de financiële tussenkomst per type opleiding.

open opleiding van BREWed-programma:

heeft je bedrijf een paritair comité 118/220, dan kan je tot 450€/dag (225€/halve dag) (werkdag of compensatiedag) op de kostprijs van de training recupereren.

incompany training: 

een bedrijf dat lid is van Alimento kan tot 450€/dag recupereren ongeacht het aantal deelnemers

opleiding "Technologie van het Brouwproces" :

een bedrijf dat lid is van Alimento kan GRATIS 3 werknemers inschrijven


Tevreden klanten!

U twijfelt nog om een nascholingsaanbod / professionele training van BREWed te proberen? Bekijk dan hier wie onze klanten zijn en overtuig uzelf dat u in goed gezelschap bent wanneer u voor ons kiest.