HOME » BLOG » BREWmasterclass: De ideale layout van je brouwinstallatie

BREWmasterclass: De ideale layout van je brouwinstallatie

Een brouwerij installeren of opwaarderen vraagt de nodige  voorbereidingen. Dit kan je samen  met Peter  Croonenberghs van de  Brombeercompagnie doen.

 

“Janne en Michiel begonnen enkele jaren geleden als hobby met het maken van bier, dromend van hun eigen brouwerij met proeflokaal. Twee jaar geleden kochten ze een eigen maischketel, filterkuip, kookketel en wirlpool, plus een batterij vergistingstanks. Maar eind vorig jaar liepen deze bezielde brouwers al tegen de limieten van hun productiecapaciteit aan.”

 

Net zoals een goed biertje, komt een brouwerij pas tot zijn recht als alle ingrediënten in de juiste volgorde en hoeveelheden worden samengevoegd. Er bestaat geen standaard plan, maar we kunnen Janne en Michiel zeker al een paar stappen vooruit helpen om hun (her)ontwerp te vergemakkelijken.

 

Primaire vraag: wat wil je en waarom?

 

Iedereen kan een brouwerij opstarten en de capaciteit vergroten. Dat is niet moeilijk. Maar om dit op een duurzame manier te doen, kun je best niet te willekeurig te werk gaan. Bezint dus voor je begint!

 

  • Doe een onderzoek bij andere microbrouwerijen en bekijk hoe zij te werk gaan.
  • Praat met (toekomstige) collega brouwers over de do’s-and-don’ts.
  • Definieer de variabelen die invloed kunnen hebben op de capaciteit en bruikbaarheid van je brouwuitrusting: ruimte-licht-warmte-nutsvoorzieningen
  • Maak voor jezelf een beschrijving wat je precies wilt voor elke afzonderlijke stap in het brouwproces. Som ook de voor- en nadelen op als je het niet zou aanschaffen.
  • Wat is er voor jou belangrijk tijdens het brouwen? Wat is praktisch? Wat niet?

 

Goed zo. Je bent nu al wat wijzer. Met al deze zaken op een rijtje, kom je tot de volgende essentiële vragen.

 

Met de beste ingrediënten kom je tot de beste resultaten.

 

Welke materialen verkies je? En welke zullen het best functioneren in je huidige brouwinfrastructuur? Het verkeerde materiaal kiezen voor een specifieke toepassing kan immers ernstige negatieve gevolgen hebben voor de duurzaamheid van je installatie en voor de kwaliteit van je bier! Er zijn echter zoveel apparatuur te koop om te brouwen: schrootmolen, vaten, gistkuipen, filters, pompen, piping … en er is zoveel waar aan gedacht moet worden: loodgieterij, elektriciteit, vloeren,… Het kan je allemaal wel eens overweldigen. Hoe begin je daar aan en hoe kies je het meest efficiënte?

 

BREWmasterclass 'De ideale lay-out van je brouwinstallatie’

 

Houd de BREWmastermodule ‘De ideale lay-out van je brouwinstallatie” in het oog! Op een luchtige manier word je door Peter Croonenberghs, brouwingenieur en bierfanaat met meer dan 30 jaar ervaring in diverse brouwerijen & brouwerijprojecten door het landschap van brouwengineering geloodst.

Hij geeft je een summier advies over de TO DO’s bij het ontwerpen van je ideale microbrouwerij; hij behandelt enkele best-practices en gaat in interactie met de deelnemers van de BREWmasterclass die door het bos de bomen niet meer denken te zien.

 

Peter Crooneneberghs leidt je door de eerste stappen van een  brouwerijontwerp .

Noem Peter’s interventie een all-round optreden, want Peter is in verschillende domeinen van de brouwerijwereld actief, gaande van ingeneering & opstarten van (micro)brouwerijen samen met ervaren constructeurs, betrouwbare leveranciers en installateurs tot brouwtechnisch & biergerelateerde consulting. Bovenop is hij een gepassioneerd lesgever in bier brouwen (in avondschool en BREWed) en hoe kan het ook anders … een fier brouwer met eigen biertjes.

Wil je meer weten over Peter? Neem dan een kijkje op de website van zijn bedrijf

DE BROMBEERCOMPAGNIE

 

 

Leer meer tijdens de BREWmasterclass en schrijf je nu in.

In volgend artikel maak je kennis met PACKO pumps - deel 2 van de BREWmasterclass.

 

Voor wie?

Je bent een gepassioneerde, gevorderde hobbybrouwer en al een geruime tijd bezig met het brouwen van je eigen bier. Je doet dit thuis en je krijgt verdraaid veel likes voor je biercreaties bij je familie, vrienden en kennissen. Je droomt van een commerciële microbrouwerij, die liefst dan ook nog voldoende geld in het laatje brengt om er van te leven. 

 OF 

Je hebt al een microbrouwerij opgestart en bent misschien al wel enkele jaartjes passioneel bezig. Een stabiel biertje brouwen lukt vrij goed. En je hebt al vaak gepiekerd over het wel of niet van een upscaling, want er zijn zoveel struikelblokken en valkuilen die je het liefst wil vermijden.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.