Voor de KMO-brouwer die weet dat de verplichte energietransitie niet veraf is!

Brouwen zoals we het vandaag (nog) kennen is een water- & energievretende praktijk: er is een massa water nodig die het eindproduct vele malen overstijgt (3 tot 10 liter water voor 1 liter bier!); door het maischproces, het koken & filteren, de koeling van de gistingstanks, het bottelen,… wordt de energiefactuur er niet mooier op. Als het brouwen klaar is, blijft er afval over: ondrinkbaar water en verbruikte granen en hop. …. en het stopt niet aan de poort van de brouwerij, want je biertje moet ook nog bij de klant raken,….

Duurzaamheidsverhaal in stroomversnelling

Leer van de groten en ontdek bij collega-brouwers

Duurzaamheid in de brouwerij is nog geen mainstream, maar vroeg of laat wordt elke brouwer er nillens willens mee geconfronteerd. De grote brouwerijen zijn er al lang mee bezig, maar voor kleine brouwers is dit nog steeds een pijnlijke realiteit door de hoge investeringskosten die het met zich meebrengt (vooraleer er van een energie- & waterkostenbesparing kan gepraat worden). Maar hoe klein ook - ook lokale en speciaalbier brouwers timmeren flink aan de weg om hun gebruik van natuurlijke hulpbronnen te verminderen.

Deze BREWmasterclass voor KMO-brouwers brengt inspirerende voorbeelden en verhalen over hoe een brouwerij duurzamer kan gerund worden. Hiervoor brengen we Jeroen, Nino en Luc aan het woord. Jeroen (Meura) demonstreert hoe de ‘groten’ het aanpakken; Luc vertelt over zijn ambitie om te voldoen aan wereldwijde duurzaamheidsnormen in brouwerij De Leite; Nino getuigt over zijn ‘energie’traject in brouwerij De Ranke. We eindigen, zoals steeds met een ronde tafel Q&A met alle deelnemers en sprekers. Ook hobbybrouwers en bierfirma's die hun steentje vroeg of laat willen bijdragen, zijn uiteraard welkom.

Dit alles gaat door in brouwerij De Leite ... een ambachtelijke brouwerij gevestigd in Ruddervoorde waar Luc Vermeersch samen met zijn voltallig team het bier doet stromen. 

BREWmasterclass voor KMO brouwers: duurzame energie in de brouwerij.

Prijs: 99,-  

 

Wat je hiervoor terugkrijgt:

  • Intro: energie in de brouwerij, Peter Croonenberghs, Brombeercompagnie
  • Duurzame energie-concept in grote brouwerijen, Jeroen Vandenbussche, Meura
  • Mijn ondernemersdroom, Luc Vermeersch, De Leite
  • Mijn duurzaam traject: OK of ANDERS? Nino Bacelle, De Ranke
  • Q&A in rondetafel
  • netwerk van collega-brouwers
  • degustatie & hongerstiller
  • en op termijn zullen je oplossingen wellicht veel geld besparen!

Timing & Locatie: donderdag 2 juni, 18h30 - 21h30 in brouwerij De Leite